Практични совети за здравјето

Здрава или не баш толку здрава храна

Здрава или не баш толку здрава храна

Денеска сме изложени на се повеќе манипулации од страна на прехранбената индустрија која сака да пласира нездрави намирници со етикета – здрава храна. Треба да се знае дека сè што е преработено со додаток на адитиви и е спакувано така што може да трае и до неколку години без да се расипи не може така едноставно да се смести во категоријата здрава храна…

продолжете со читање
Неколку совети за подобар имунитет

Неколку совети за подобар имунитет

Слабиот имунитет е многу чест проблем во зимските месеци. Има повеќе теории за тоа зошто токму во овој период е најверојатно да доживеете пад на имунитетот, а некои од нив се: тоа што помалку излегуваме надвор; во зима вообичаено воздухот е позагаден…

продолжете со читање
Железо

Железо

Железото е еден од минералните елементи кој му е неопходен на организмот за добро здравје. Тој првенствено е потребен  за изградба на хемоглобинот од црвените крвни клетки, и поради тоа е од клучна важност за правилна дистрибуција на кислород до сите ткива и органи…

продолжете со читање
10 здравствени придобивки од употребата на авокадо

10 здравствени придобивки од употребата на авокадо

Можеби е малку чудно, но плодот авокадо се смета за овошје. Карактеристично за ова овошје е тоа што неговиот состав е различен од другите овошја. Овошјата воглавно се составени од голем процент на вода, а најзастапени макронутриенти се јаглехидратите, додека авокадото е овошје кое има значителна количина на масти…

продолжете со читање
Витамин Д

Витамин Д

Витаминот Д е липосолубилен (растворлив во масти) витамин за кој најверојатно сите имаме слушнато дека можеме и самите да го синтетизираме ако поминуваме доволно време на сонце. Како и сите останати липосолубилни витамини, и витаминот Д има способност да се складира во нашето тело.

продолжете со читање
Што е тоа метаболизам, и како да го забрзаме?

Што е тоа метаболизам, и како да го забрзаме?

Можеби не знаеме што точно се подразбира под поимот метаболизам, но сигурно е дека многу често слушате како некој се жали дека има многу бавен метаболизам и тоа е главниот проблем за неговата прекумерна телесна маса…

продолжете со читање
Зошто треба секогаш да појадувате?

Зошто треба секогаш да појадувате?

Сигурно барем еднаш сте слушнале дека појадокот е најважниот оброк во денот и дека е голема грешка да се избегнува појадокот. Многумина обидувајќи се да ја намалат својата телесна маса не појадуваат, мислејќи дека така ќе внесуваат помалку храна во организмот…

продолжете со читање
Исхрана која може да ви помогне да превенирате срцев удар

Исхрана која може да ви помогне да превенирате срцев удар

Кардиоваскуларните болести сè уште се водечка причина за смрт во светот. Ова значи дека најголем број на смртни случаи во светот се случуваат како последица на овие болести. Доколку имаме некое коронарно заболување тоа може да предизвика срцев удар…

продолжете со читање
Што е тоа чир на желудник, и како треба да се храните доколку имате чир?

Што е тоа чир на желудник, и како треба да се храните доколку имате чир?

Проблемите со гастроинтестиналниот систем се многу чести, но не се сите состојби еднакво сериозни. Можеби немате чир на желудник, туку имате проблем со киселини, можеби патите од надуеност и желудочни мачнини, или сте премногу осетливи на одредени прехранбени продукти. Сите овие симптоми се поврзани со дигестивниот систем…

продолжете со читање
Совети за намалување на телесната маса

Совети за намалување на телесната маса

Дебелината е една од најзастапените состојби/болести на 21-виот век и со неа се борат голем број на луѓе. Најчесто дебелината е последица на прекумерен внес на храна, намалена физичка активност и консумирање на индустриски преработена храна…

продолжете со читање

Pin It on Pinterest