(оваа статија е дел од серијалот Отров со големо „К“)
Проценката на чоколадото како храна треба да доведе до отфрлање на земањето на чоколадо како хранлива намирница поради три причини:
(1) поради нејзината својствена хемиска токсичност (отровност),
(2) адитивите кои ѝ се додаваат за да биде вкусна и
(3) загадувачите кои се јавуваат во чоколадото поради нехигиенските методи на берба и примарно производство.
Да ги разгледаме сите од овие три причини посебно во наредните три статии.
Следуваат сите статии од серијалот Отров со големо „К“
• Посакуваше смрт
• Метилксантин – името на непријателот
• Кофеин
• Хемиски реакции, токсичност и болести – Правецот на Титаник
• Ефекти на кофеинот врз срцето и крвниот систем
• Ментални симптоми поврзани со употребата на кофеин
• Кофеинот и ракот
• Породување и кофеин
• Остеопороза и кофеин
• Кафе без кофеин
• Болест на дојката и хипертрофија на простатата
• Отфрлање на чоколадото како хранлива намирница
• Својствени хемиски карактеристики на чоколадото
• Адитиви кои мора да се додадат за да се затскрие горчливоста
• Контаминенти во чоколадото
• Пиење на црн чај
• Како да престанете со користење на темни пијалоци